Mit adjunk ajándékba? 6 hónapostól - 4 éves korig

Karácsony

Ahogy közeledik a Karácsony, mindenki azon töri a fejét, mivel lephetné meg szeretteit.

A nagy bevásárló központokban már egy tűt sem lehet leejteni, annyian vannak. Ezt van, aki jól viseli, de a legtöbb embert zavarja a tömeg. Nem tudunk nyugodtan válogatni, esetleg pont az orrunk elől viszik el a kinézett játékot, és eladót nem találunk, aki megmondja, van-e még raktáron.

 Vagy csak rohangálunk boltról boltra, de nem találjuk a megfelelő ajándékot. Ezzel szemben, ha webshopban vásárolunk, nyugodtan, akár órákig böngészhetünk otthonról kényelmesen, a fotelből. Átgondolhatjuk a választást. A rendszeresen frissített online boltokban pedig mindig az aktuális készletet láthatjuk.

Hogy megkönnyítse a választást, összeállított a Kreatív Lurkó Webáruház csapata Neked, egy játékajánlót. Ha tanácstalan vagy, hogy minek is örülne, a gyerkőc vagy éppen tudod, hogy van olyan fejlődési terület, amit szeretnél erősíteni, és ennek megfelelő játékot keresel, nézd át a javaslatainkat.

Olyan játékokat ajánlunk figyelmedbe, ami szép, igényes, tartós és nem csak a karácsonyi időszak végéig érdekes.

Általában, mire figyeljünk játékválasztáskor?

  • Legyen egyszerűen megérthető és ötletes. Azonnal lehessen vele játszani, ne kelljen a gyereknek órákig unatkozni, amíg az egész család próbálja összeszerelni vagy üzembe helyezni a játékot.
  • Figyeljünk az életkor ajánlásokra. Se felfelé se lefelé nem szerencsés nagyon eltérni. Ha sokkal bonyolultabb játékot adunk a gyermek kezébe, mint amivel már tudna játszani, abból csak sírás lesz és elmegy tőle a kedve. Ha viszont kinőtt már abból a játékból, akkor nem tud majd vele mit kezdeni és csak félrerakja.
  • Válasszunk olyan játékot, ami gondolkodásra, kreativitásra készteti a gyermeket. A megnyomok egy gombot, és a játék eljátszik egyedül játékoknak nincs sok értelmük, a gyerekek hamar megunják. Azok a játékok jók, ahol a gyermek a képzeletét szabadjára tudja engedni illetve másképp is tud játszani a játékkal, nem csak az előírás szerint. Például egy zenélő-villogó játékban semmiféle új lehetőség nincs. Ezzel szemben egy építőkockában, egy karikatoronyban rengeteg féle játéklehetőség rejlik. Például, nem muszáj azokat a karikákat pont a torony rúdjára felfűzni. Vegyünk elő egy cipőfűzőt és fűzze arra a gyermek a karikát. Vagy az építőkockával játszhatunk formaválogatást, ha már meguntuk az építést.
  • Társasjáték választásakor, ha igazán jót akarunk venni, érdemes úgy választani, hogy ne csak társas legyen, hanem gondolkodtató, logikát, probléma megoldást fejlesztő is. A játék során erősödnek a társas és családi kapcsolatok. A szabályok betartásával megtanítjuk gyermekünket, hogy az életben is vannak szabályok, és még ha nem is győzünk, vagy így nehezebb eljutni a célig, szabályok szerint kell játszani. Az ügyességi társasjátékok fejlesztik a kézügyességet, a koncentrációt. A csapatjátékok megtanítják a gyermeket együttműködni, csapatjátékosként gondolkodni, ami a későbbiekben egy közösségben elengedhetetlen.

 

Mit ajánlunk a legkisebbeknek?

A legelső babajáték általában a plüss és a csörgő. A fából készült csörgőknek fontos szerepük van a tapintás, érzékelés kifejlesztésében. Teljesen más érzelmi reakciót és érzékelést vált ki, egy fából, vagyis természetes anyagból készült csörgő, mint egy műanyag. Fogzásnál is bátran adhatjuk a gyermek kezébe, mert olyan festékkel vannak kezelve ami nyál hatására nem oldódik és természetesen nem mérgező.

belyeg1.jpg

A kiságy fölé akasztott forgót is nagyon szeretik, már a legkisebbek is nézegetni .

Ha egy komplett csomagot szeretnél, nézz körül a babaváró ajándékcsomagjaink között.

 

A 12-24 hónapos korosztálynak ajánljuk:

Kalapálós munkapad

Fejleszti a szem-kéz koordinációt, koncentrációt, finommotoros készséget. Gyakorolható vele az önálló játék.

3 oszloppal:

58940.gif

7 oszloppal:

kalapalos-munkapad-7-es.jpg

Karikatorony

Fejleszthető vele a koncentráció, szem-kéz koordináció, logika.

karikatorony-herceg.jpg

Szín és formaválogató

Fejleszti a térlátást, koncentrációt, szem-kéz koordinációt, színek és formák megkülönböztetését, megfigyelő és rendszerező képességet.

Szín és formaválogató 4 torony:

negy torony.jpg

Szín és formaválogató maci:

szin-es-formavalogato-maci.jpg

Fa kirakók

Fejleszti a térlátást, koncentrációt, ábraolvasást, megfigyelő képességet, emlékezőképességet.

Ki hol lakik?

56881kihollakik.jpg

 

Ki mit eszik?

56880kimiteszik.jpgTanulhatók vele az állatok, mit esznek, hol élnek.

Ajánlatunk 2 -5 éves korú gyerekeknek:

Ennek a korosztálynak már rengeteg féle játék közül válogathatunk. Érdemes figyelembe venni a gyermek habitusát, érdeklődési köreit.

Puzzle

Fejleszti a koncentrációt, megfigyelő képességet, képalkotást, rész-egész fogalmának megismerését, finommotoros készségeket, önálló feladatmegoldást, ami az iskolai érettség feltétele.

Ha szereti a kirakókat, akkor választhatunk neki elsőre könnyebbet, mint például a színes fa mozaik puzzle, ami többfunkciós játék, mert ha már az elemek megfelelő helyre rakása jól megy, használhatjuk építőkockának is.

A betű puzzle vagy az Európa puzzle az iskolában tanultakat segít előkészíteni.

57787europa.jpg

 

GK601betu.jpg

 

 

 

 

 

Aki már nagyon gyakorlott a kirakókban, annak a körpuzzle-ket vagy a térhatású puzzle-t ajánljuk.

57790korallatos.jpg

Egyszerű, de nagyszerű meglepetés a mozaik kirakó. A pici öntapadós dekorgumi darabokat kell beilleszteni a színüknek megfelelő helyre, ezáltal a sablon halvány képe megelevenedik. Többféle változatban kapható, a gyerekeknek kedves mintákkal.

 

 

 

Kreatív eszközök

Fejleszti a kreativitást, alkotókészséget, finommotoros készséget, fantáziát, koncentrációt.

Ha szeret alkotni a gyermek, jó a kézügyessége és türelme, kipróbálhatjuk vele az üvegfestést, vagy a texil festést vagy választhatunk egy kalapálós játékot, ami igazán megmozgatja gyermekünk fantáziáját.

kalapalos-kirako-118-db-os.jpg

A szerepjátékokról se érdemes elfeledkezni. A babaházak és a hajók mind fából készültek. Szép és tartós darabjai lehetnek a gyerekszobának.

518621ketszintes babahaz.jpg

Az építőkockákkal pedig, már egészen kis korban el lehet kezdeni az ismerkedést. Ha még nem tud építeni belőle a gyermek, akkor játszhatunk vele forma-, vagy színválogatót is.

A közösen eltöltött minőségi idő megléte, nagyon fontos a gyermekek életében.

A játék segíti őket az életben való eligazodásban, megtanítja őket arra, hogy elfogadják, ha vesztettek, és ha kell, megpróbálják újra és újra, amíg nem sikerül. A közös játék, a közös mókázás erősíti a szülő-gyerek, illetve a család, mint egység összetartozását.

 A folytatásban az 5 évnél idősebb korosztálynak ajánlunk játékokat.

Örömteli perceket és jó játékot kívánunk!

Kreatív Lurkó Csapata